Wanneer is een vloeistofdichte vloer verplicht?
Er zijn omstandigheden waarin een vloeistofdichte vloer niet alleen verplicht is, maar waarbij er ook allerlei eisen voor de vloeistofdichte vloer gelden. In deze blog vertellen we je er alles over. Er zijn veel toepassingen mogelijk als je kiest voor een vloeistofdichte vloer. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer horecavloeren, garagevloeren en sauna vloeren. In specifieke situaties is de aanwezigheid van een vloeistofdichte vloer verplicht, bijvoorbeeld als er het gevaar is dat schadelijke stoffen in het milieu terecht kunnen komen. Hieronder vertellen we je meer over de omstandigheden waarin een vloeistofdichte vloer vereist is, of een vloeistofdichte vloer aan bepaalde eisen moet voldoen en wat een PBV verklaring voor een vloeistofdichte vloer precies inhoudt.
In welke situaties is een vloeistofdichte vloer vereist?
Bodemverontreiniging is een groot probleem voor mens en milieu. Bedrijven die werken met schadelijke stoffen hebben daarom de plicht om het milieu te beschermen tegen de schadelijke stoffen waarmee ze werken. Een vloeistofdichte vloer is de beste manier om bodemverontreiniging tegen te gaan. Vloeistoffen en chemicaliën kunnen geen schade berokkenen, zelfs als de schadelijke stoffen zich langere tijd op de grond bevinden. Deze stoffen kunnen niet door de vloer heen trekken.
Er zijn meerdere omstandigheden te bedenken waarin een dergelijke vloer verplicht is. Zo zijn er bedrijven die stoffen opslaan die bedreigend zijn voor de bodem. Zeker als er geen lekbak aanwezig is rondom de tank of het vat, is een vloer die vloeistofdicht is een noodzaak. Brandstoffen en olie zijn hier een goed voorbeeld van, waardoor vloeistofdichte vloeren te vinden zijn in onder meer raffinaderijen, tankstations en garages. Ook is een vloer die vloeistofdicht is noodzakelijk voor bedrijven waar conversielagen worden aangebracht op metaal, metaallagen worden gelast of waar de onderdelen van motorvoertuigen worden schoongemaakt.
Wat zijn de geldende vloeistofdichte vloer eisen?
Er zijn een aantal eisen waar een vloeistofdichte vloer aan moet voldoen voordat er officieel sprake is van een vloer die vloeistofdicht is. Vaste eisen aan een vloeistofdichte vloer zijn onder meer:
- Er mogen geen oneffenheden aanwezig zijn in de vloer (scheuren, breuken en naden bijvoorbeeld).
- De vloer gaat bodemverontreiniging tegen en draagt bij aan de bescherming van het milieu.
- Aansluitingen, leidingwerk en kabeldoorvoeren moeten naar behoren worden afgekit. Hierbij kun je denken aan leidingen en kabels, maar ook wanden en goten.
- Stabiele en solide constructievloer.
De beste optie hiervoor is een PVC vloer. Deze vloeren kunnen wij thermisch voor je dichtlassen, waarna vloeistoffen en chemicaliën de bodem niet meer kunnen aantasten.
De keuring van een vloeistofdichte vloer
Om te controleren of een vloer aan de gestelde eisen voldoet, is een keuring van de vloeistofdichte vloer nodig. Nadat de vloer is aangebracht, dient de vloer om de zes jaar gekeurd te worden door een erkende inspectie-instelling. In Nederland is dit de SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer). Verloopt de keuring naar behoren, dan ontvangt je bedrijf een certificaat dat zes jaar geldig is. Tegenwoordig heet dit de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening (VVV verklaring), vroeger stond dit bekend als de PBV verklaring voor een vloeistofdichte vloer. PBV stond voor Plan Bodembeschermende Voorzieningen. De vloeistofdichte vloeren van Takens Bedrijfsvloeren voldoen aan alle gestelde richtlijnen.
Laat jouw vloeistofdichte vloer plaatsen door ons
Als je een vloeistofdichte bedrijfsvloer van een hoge kwaliteit wilt laten plaatsen, ben je bij Takens Bedrijfsvloeren aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat er een vloer geplaatst wordt die niet alleen geheel vloeistofdicht is, maar die voldoet aan alle eisen en ook de zes jaarlijkse keuring zal doorstaan. Dit is een slijtvaste antislip vloer die we niet alleen snel voor je kunnen plaatsen, maar die ook binnen een dag beloopbaar is. Wij kunnen een vloer leveren en plaatsen voor uiteenlopende toepassingen, van fabrieken en garages tot aan cafés en fietsenwinkels. Kijk gerust rond op onze website en ontdek de mogelijkheden zelf. Interesse? Vraag dan hieronder dan gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.